Tartă picantă cu caşcaval şi şuncă

2 noiembrie 2015   Altele

Pentru această reţetă de tartă picantă cu caşcaval şi şuncă poţi folosi şi puţină nucşoară, care este un condiment mai puţin cunoscut la noi. Dă un gust deosebit mâncărurilor cu varză, piureurilor de legume, tocăniţelor de carne, mâncărurilor din carne de miel, peşte şi fructe de mare, sosurilor pentru paste sau în sosul Bechamel. În Evul Mediu, nucşoara era una dintre cele mai scumpe mirodenii, fiind adusă în Europa de negustori arabi, apoi de ei olandezxi şi britanici. Este foarte aromată , răşinoasă şi cu un gust dulce-picant. Nucşoara se păstrează la adăpost de lumină şi umezeală.

Tartă picantă cu caşcaval şi şuncă - Ingrediente (1 tartă)

Pentru aluat 250 g făină 125 g unt 1 ou 2 linguri apă rece 1 praf de sare

250 g caşcaval afumat

150 g şuncă

4 ouă

200 g smântână

1 praf de nucşoară măcinată

1 praf de piper alb

sare

Tartă picantă cu caşcaval şi şuncă - Mod de preparare

Se cerne făina într-un castron mare împreună cu un praf de sare. Se adaugă untul tăiat bucăţele şi se amestecă cu degetele până se obţine un ­aluat nisipos. Se adaugă oul bătut uşor, apa rece şi se frământă până se obţine un aluat omogen, elastic. Se lasă să se odih­nească 30 de minute la rece. Separat, se amestecă caşcavalul ras cu smântâna, şunca tăiată cubuleţe, un praf de sare, nucşoară rasă, piper proaspăt măcinat, gălbenuşurile, iar la sfârşit se încorporează uşor albuşurile bătute spumă tare. Se întinde aluatul în foaie, se îmbracă forma de tartă, cu pereţi cu tot, se înţeapă fundul tartei cu o furculiţă şi se toarnă umplutura. Se introduce forma în cuptorul bine încălzit şi se coace, la foc potrivit, circa 40 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra. Se serveşte caldă.

Mai multe