Tartă picantă cu dovleac
Aflat între fruct şi legumă, dovleacul oferă posibilitatea preparării unor adevărate bucurii gastronomice, foarte apreciate toamna şi iarna. Iată o reţetă delicioasă pe care o poţi prepara în această sâmbătă de sfârşit de octombrie.
Ingrediente
Pentru blat
280 g făină 250 g unt rece ½ linguriţă sare 1 lingură oţet 2 linguri apă foarte rece 1 ou
Pentru topping
300 g piure de dovleac
150 g caşcaval tare
100 g kaizer
150 g telemea de capră
3 ouă
3 linguri smântână
cimbru uscat
piper proaspăt râşnit
½ legătură pătrunjel verde
busuioc uscat
nucşoară rasă
mieji de seminţe de dovleac
Mod de preparare
Amesteci făina cu sarea, untul tăiat bucăţele, până se formează un aluat nisipos. Separat, în alt castron, baţi oul cu oţetul şi apa foarte rece şi torni compoziţia
obţinută peste amestecul cu făină.
Frămânţi până se formează un aluat omogen, vâscos, pe care îl laşi la frigider circa 30 de minute.
Între timp, cureţi dovleacul de seminţe, fibre şi coajă, îl tai cuburi şi îl fierbi 20 de minute, scurgi apa şi îl pasezi. Baţi ouăle cu smântâna, pătrunjelul verde
tocat mărunt şi telemeaua rasă. Condimentezi cu cimbru, busuioc, nucşoară rasă, piper proaspăt râşnit, după gust.
Întinzi aluatul în foaie subţire, tapetezi cu ea interiorul unei forme de tartă, îl înţepi în mai multe locuri cu furculiţa şi o introduci în cuptorul bine încins pentru circa 15 minute.
Scoţi din cuptor forma cu tarta semicoaptă, adaugi cu lingura grămăjoare cu piure de dovleac, apoi torni amestecul de ou, adaugi deasupra felii subţiri de kaizer şi aşchii subţiri de caşcaval (sau caşcaval ras). Presari seminţe de dovleac şi introduci forma la cuptor pentru încă 30-40 de minute. O serveşti imediat.
sursa foto: StockFood