Tochitură moldovenească
O ultimă strigare la carnea de porc, înainte de a da iama în toate verdţurile primăverii care ne fac deja cu ochiul: tochitură moldovenească. O mâncare săţioasă, grasă în acelaşi timp, pe care probabil o vei mai prepara undeva la sfârşitul anului.
Tochitură moldovenească - Ingrediente (10 porţii)
1 kg pulpă porc ½ kg ficat 1 cârnat afumat 1 rinichi 1 fâşie slănină 6-10 ouă 1 căpăţână usturoi 1 ardei iute 4-5 linguri brânză frământată sau de burduf 1 ceşcuţă ulei sare piper
Tochitură moldovenească - Cum se prepară
Speli şi ştergi carnea, apoi o tai cubuleţe. Rinichiul îl tai în două şi-l pui în apă cu oţet 15 minute. Ficatul îl porţionezi în bucăţi medii. Feliezi cârnatul afumat. Fâşia de slănină o faci bucăţi mici şi o pui într-o cratiţă, ca să se topească, la foc mic. Ulterior, pui carnea şi ficatul, ca să se prăjească. Adaugi rinichiul tăiat feliuţe şi cârnatul, şi acoperi tigaia; laşi la foc mic.
Cureţi usturoiul şi ardeiul iute, le tai mărunt şi le adaugi peste carne şi organe, după ce acestea s-au rumenit. Sărezi şi piperezi, laşi să se combine aromele şi opreşti focul.
Presari, când serveşti, brânză de burduf sau brânză frământată. Încingi ulei într-o tigaie şi prăjeşti câte 1 ou pentru fiecare porţie. Serveşti tochitura cu mămăligă, iar deasupra ei pui oul ochi.