Tocinei moldoveneşti
Este un dulce specific Moldovei, dar în ultima vreme se prepară şi în alte părţi din ţară. Se pregăteşte uşor şi este delicios. Ingrediente (6-8 porţii)
1 kg cartofi
2 ouă
3-4 linguri făină
2 linguri zahăr
1 linguriţă sare
1 praf de copt
coajă rasă de lămâie
1 cană ulei
1 pahar smântână
4 linguri zahăr pudră
Mod de preparare
Spală cartofii, curăţă-i de coajă şi dă-i pe răzătoarea mare. Pune-i într-o sită şi spală-i în apă rece prin introducerea sitei în oala cu apă. Lasă-i să se scurgă, după care răstoarnă-i într-un castron mare.
Adaugă peste cartofi 2 ouă, sarea,zahărul, praful de copt şi făina în ploaie. Omogenizează bine, adaugă coaja de lămâie şi frământă puţin aluatul.
Ia cu lingura din aluat şi pune în uleiul încins. Lasă tocineii să se rumenească pe ambele părţi şi scoate-i pe şerveţele absorbante. Când nu mai au ulei, tăvăleşte-i prin zahăr pudră. Serveşte tocineii calzi, cu smântână deasupra.
Această reţetă şi alte câteva zeci le poţi găsi în cartea „Reţete tradiţionale româneşti“ a Mariei Cristea-Şoimu apărută în „Biblioteca Adevărul“.