Tort choux cu fructe de pădure şi budincă de vanilie
Aluatul pentru choux-uri a fost inventat de un patiser francez, bucătar al Caterinei de Medici, care încerca să-şi răsfeţe regina cu tot felul de delicatese şi prăjituri rafinate. Dacă la început aceste delicatese erau umplute cu jeleu de fructe, mai târziu bucătarii francezi l-au înlocuit cu cremă de vanilie sau cu frişcă. Aşa au apărut eclerele şi profiterolul. Astăzi, choux-urile sau gogoşelele, cum le mai spunem noi, sunt pregătite în fel şi chip, ca aperitiv sau ca desert, umplute cu cremă de brânză sau de peşte ori cu creme dulci şi aromate. Îţi propunem o reţetă aparte de tort choux cu fructe de pădure şi budincă de vanilie, cu care-ţi poţi impresiona invitaţii.
Tort choux cu fructe de pădure şi budincă de vanilie - Ce ai nevoie
Pentru blat 100 ml lapte 70 g unt 1 vârf cuţit de sare 100 g făină 3 ouă
300 ml lapte
80 g zahăr pudră
1 pachet praf budincă de vanilie
150 g unt
300 g fructe de pădure
zahăr pudră
Tort choux cu fructe de pădure şi budincă de vanilie - Mod de preparare
Se amestecă laptele cu untul, sarea şi se dă în clocot. Se adaugă făina toată odată şi se amestecă energic până se desprinde de pe pereţii vasului.
Se lasă aluatul să se răcească, după care se încorporează treptat ouăle, bătându-se bine cu mixerul.
Se aşază cu lingura într-o formă de tort cu diametrul de 22 cm unsă gogoşele mici, dar se lasă mijlocul gol. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 180° C pentru 40-45 de minute. Se lasă să se răcească.
Pentru cremă, se amestecă laptele cu zahărul, praful de budincă şi se pune pe foc. Se lasă să fiarbă până se îngroaşă.
Se lasă crema să se răcească şi se amestecă cu untul moale tăiat cubuleţe. Se taie blatul în două.
Se pune partea de jos de blat pe un platou, se întinde crema, se pun fructe de pădure şi se acoperă cu blat. Se presară cu zahăr pudră şi se decorează cu fructe de pădure.