Tort cu cireşe şi mascarpone
Pentru ocaziile deosebite în care vrei să pregăteşti un desert special, încearcă un tort cu cireşe şi mascarpone de-a dreptul delicios!
Ingrediente
Pentru blat
140 g ciocolată neagră 75 g unt 6 ouă 180 g zahăr 100 g făină 50 g amidon 1 linguriţă praf de copt
Pentru umplutura de cireşe
500 g cireşe
80 g zahăr
70 ml apă
2 linguri rom
Pentru cremă
500 ml smântână pentru frişcă
250 g mascarpone
80 g zahăr pudră
Pentru decor:
200 g nuci măcinate
Mod de preparare
Pentru a pregăti blatul, topeşti ciocolata pe baie de aburi, amestecând continuu. Când ciocolata a devenit lichidă, adaugi untul tăiat cubuleţe. Amesteci până se topeşte, apoi iei vasul de pe foc. Separi gălbenuşurile de albuşuri. Baţi gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până devin albicioase şi cremoase. În această compoziţie torni amestecul de ciocolată topită. Separat, mixezi albuşurile cu restul de zahăr până devin o spumă tare. Le adaugi în compoziţia de ciocolată cu gălbenuşuri. Amesteci făina cu amidonul şi praful de copt şi le adaugi în amestecul de ciocolată topită. Torni aluatul într-o formă de copt tapetată.
Dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 ºC 50 de minute, până când blatul de tort trece testul scobitorii. Între timp, pregăteşti umplutura de cireşe. Speli cireşele, le cureţi de sâmburi şi le amesteci cu zahărul, apa şi romul. Pui amestecul la foc mic aproximativ 10 minute, până se topeşte zahărul. Treci cireşele printr-o sită pentru a se scurge de sirop. Baţi la viteză mare frişca lichidă rece până devine cremoasă. Separat, mixezi brânza mascarpone cu zahărul pudră, apoi adaugi crema de frişcă.
Împarţi blatul de ciocolată în trei. Însiropezi fiecare bucată de blat cu siropul de cireşe. Jumătate din cantitatea de cireşe o laşi deoparte, iar cealaltă jumătate o pui pe primele două blaturi. Ungi fiecare blat de tort cu crema de mascarpone. Peste ultimul blat de deasupra pui restul de cireşe şi decorezi cu cremă. Marginile tortului le presari cu nucile mărunţite. Dai tortul la frigider 5 ore.