Tort cu struguri şi frişcă
Ingrediente:
Pentru blat: 250 g unt, 8 ouă, 120 g zahăr, 120 g făină, 40 g cacao, 1 praf de copt, 1 vârf cuţit sare
Pentru sirop: 300 ml apă, 150 g zahăr, 70 ml zeamă de portocală, 1 linguriţă coajă de portocală
Pentru cremă: 200 g struguri, 5 linguri zahăr, 600 ml lapte, 400 ml frişcă lichidă îndulcită, 3 linguri amidon alimentar, 5 foi de gelatină esenţă de vanilie
Pentru ornat: 50 g fulgi de cocos coloraţi, boabe de struguri, 200 g ciocolată menaj
Mod de preparare:
Pentru blat, separi albuşurile de gălbenuşuri şi le baţi spumă tare cu un praf de sare. Adaugi zahărul şi amesteci în continuare. Baţi gălbenuşurile şi le încorporezi în albuşuri. Adaugi untul topit şi răcit. Amesteci făina cu praful de copt şi torni peste compoziţia de ouă, apoi presari treptat cacaua. Amesteci până se omogenizează.
Torni amestecul într-o formă unsă şi tapetată. Dai la cuptor 40 de minute. Scoţi blatul din formă şi-l laşi să se răcească. Pentru sirop, pui la fiert apa cu zahărul. După ce dă în clocot, dai deoparte. Adaugi zeama şi coaja de portocală, apoi strecori siropul. Pentru cremă, caramelizezi zahărul, îl stingi cu laptele fierbinte şi laşi să fiarbă până se topeşte caramelul. Pui amidonul dizolvat în puţin lapte rece şi laşi să fiarbă până începe să se îngroaşe. Iei vasul de pe foc şi continui să amesteci. Înmoi gelatina în 100 ml de apă, după care o topeşti, fără să o fierbi, şi o laşi să se răcească. Adaugi esenţa de vanilie şi gelatina în crema de lapte răcită, amesteci şi pui frişca bătută separat.
Topeşti ciocolata menaj pe baie de aburi. Glazurezi în ea boabele de struguri pentru decor. Le pui pe o farfurie. Împarţi blatul de tort în trei felii orizontale.
Aşezi o felie de blat pe un platou, o însiropezi şi torni ciocolata menaj. Pui boabele de struguri neglazurate şi aşezi un strat de cremă de frişcă. Acoperi cu cea de-a doua felie, o însiropezi şi pe aceasta şi întinzi încă un strat de cremă. Acoperi cu ultima foaie, o însiropezi şi apoi îmbraci tortul cu crema rămasă. Decorezi cu boabele de struguri glazurate şi presari cocosul colorat. Dai la rece circa 6 ore.
Aşteptăm să ne spuneţi dacă aţi încercat reţeta şi cum v-a ieşit.
Nu uitaţi de concursurile noastre! Premiem lunar 10 cititori care-şi fac curajul şă ne trimită poza şi reţeta a ceea ce au gătit. Găteşte, pozează, scrie reţeta şi trimite-ne mail la: retete@click.ro