Tort în trei culori
Nu ne săturăm niciodată de ciocolată şi vanilie aşa că iată încă o reţetă de tort pe care îl poţi pregăti chiar pentru noaptea dintre ani!
Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 6 ouă 300 g zahăr 100 g ulei 280 g făină 1 plic praf de copt 5 linguri cacao 180 ml apă clocotită sare
300 g frişcă lichidă
250 ml lapte
1 păstaie de vanilie
4 gălbenuşuri
70 g zahăr pudră
7 g gelatină
700 ml smântână cu 42% grăsime
70 g zahăr pudră
200 g ciocolată cu lapte
Pentru decor
100 g ciocolată neagră
Mod de preparare
Pentru blat, amesteci făina cu praful de copt. Adaugi apa clocotită peste cacao şi baţi până dispar cocoloaşele. Separi albuşurile de gălbenuşuri. Mixezi albuşurile cu un vârf de cuţit de sare până devin spumă. Adaugi treptat jumătate din cantitatea de zahăr şi continui să le baţi până se întăresc. Amesteci gălbenuşurile cu restul de zahăr. Torni uleiul, puţin câte puţin, şi amestecul de cacao. Încorporezi făina cu praful de copt şi baţi până dispar cocoloaşele. Adaugi aluatul peste compoziţia cu albuşuri şi amesteci încet, pentru a nu se lăsa. Îl pui într-o tavă şi-l dai la cuptorul preîncălzit, 40 de minute. După ce s-a răcit, tai blatul în două.
Pentru crema de vanilie, tai păstaia, scoţi sâmburii parfumaţi şi îi amesteci cu frişca lichidă, laptele şi le pui la foc. Când începe să fiarbă, strecori şi aduci din nou la punctul fierbere. Amesteci gălbenuşurile cu zahărul şi adaugi treptat compoziţia cu lapte vanilat. Pui amestecul pe foc, iar când începe să fiarbă, îl opreşti. După ce s-a mai răcorit, adaugi gelatina.
Pentru crema de ciocolată, topeşti ciocolata pe baie de aburi, iar într-un bol baţi smântâna cu zahărul pudră. Când ciocolata devine lichidă, adaugi câte puţin din smântâna bătută şi amesteci continuu cu o paletă, de jos în sus.
Pentru decor, topeşti ciocolata neagră pe baie de aburi. Aranjezi tortul pe un platou. Aşezi o felie de blat, crema de ciocolată, crema de vanilie, a doua bucată de blat, ciocolata topită. Îl ţii la frigider câteva ore înainte de a-l servi.