VIDEO Chef Juan vă oferă reţeta unui gazpacho perfect pentru căldura de afară

18 iulie 2016   Altele

Text: Maria Belu Foto: Sorin Stana, Shutterstock

Se spune că pentru a cunoaşte istoria unui popor trebuie să-i guşti bucatele, pentru că în ele se află tot ce trebuie ştiut: de la tainele locurilor până la temperamentul oamenilor.

Chef Juan de la restaurantul Alioli din Bucureşti vă oferă reţeta unui gazpacho perfect pentru căldura de afară

Bucătăria spaniolă este recunoscută pentru mesele îmbelşugate, savuroase, pline de culoare şi foarte aromate. Fiecare zonă a ţării are ingrediente şi preparate specifice. Pentru a descifra mai mult din tainele acestei bucătării, am stat de vorbă cu executivechef Juan de la restaurantul Alioli, din centrul Capitalei. Chef Juan este şi cel care ne-a recomandat deliciile din aceste pagini. Preparate specifice? Da, Spania are o mulţime. În bucătăria andaluză se mănâncă foarte multe prăjeli: peşte, calamari, dar şi celebrul gazpacho andaluz, „supa săracilor, care odinioară se făcea din toate legumele pe care le avea ţăranul în grădină”, ne-a spus Juan. În Galiţia, în nordul Spaniei, se găsesc cele mai bune fructe de mare. Celebră aici este caracatiţa: polpo à la gallega. Caracatiţa mai întâi se congelează, apoi se scoate, se bate bine, şi se pune în apă fierbinte cu piper şi cu dafin. Se ridică din apă de trei ori ca să nu se ia pielea de pe ea. „Se serveşte cu cartofi, care se fierb în aceeaşi zeamă, şi cu pimenton de la vera, boia. O stropeşti cu ulei de măsline”, nea explicat Juan.

Gazpacho andaluz

Ingrediente

200 g ceapă, tocată

1 kg roşii, spălate şi tăiate

450 g castraveţi, curăţaţi şi tăiaţi

250 g ardei verde, tocat

250 g ardei roşu, tocat

4 căţei de usturoi

100 ml ulei de măsline

10 ml oţet de vin

200 g pâine

sare, după gust

Preparare

Toate ingredientele se pun în blender şi se mixează. Se strecoară, pentru că supa trebuie să fie fină, se pun oţetul, uleiul şi sare, după gust. Se mănâncă rece.

Noroc şi gastronomie

În oraşul Padron, din Galiţia, sunt celebri ardeii mici şi verzi, unii dintre ei foarte iuţi. Ardeii Padron se coc, se curăţă, se dau cu ulei de măsline şi cu sare. „Platoul cu ardei se pune la mijlocul mesei, iar cine-i nimereşte

pe cei iuţi are noroc”, mai spune interlocutorul nostru. În Valencia, vedetă este paella. Odinioară, deliciosul preparat se făcea cu iepure, porc şi cu melci. La fel de celebră este şi fideua valenciană, „care se face tot în acelaşi vas ca paella. Diferenţa: este cu paste rupte mărunt, nu cu orez, pentru că, odinioară, pescarii rămăseseră fără orez. În Spania, toţi bărbaţii ştiu să gătească”, a continuat Juan povestea bucatelor. În Madrid, Sevilla şi Salamanca, este celebră coada de taur preparată în vin.

Alioli

100 ml lapte

3 căţei de usturoi

400 ml ulei de floarea-soarelui

sare, după gust

Toate ingredientele se pun în blender şi se mixează până când amestecul devine o cremă fină. Se potriveşte de sare şi se serveşte pe pâine prăjită la orice fel de mâncare. Ingredientul secret?, l-am întrebat pe Juan. El

mi-a răspuns: „Multă, multă dragoste.“

Am aflat ce-i «pica-pica»

În toată Spania se mănâncă hamon. Sunt mai multe tipuri, depinde de porc. Hamon alb, negru şi iberio de bellota. Cel din urmă nu conţine deloc colesterol.

„Iar modul în care se mănâncă hamonul, dar şi celelalte alimente, este inedit. La toate mesele, se pune mâncarea pe platouri la mijlocul mesei. Toţi iau de pe ele ce vor. Asta-i «pica-pica»! Ideea e ca oamenii să socializeze, chiar dacă nu se cunosc”, a încheiat Juan.

Mai multe