Chec cu afine
Afinele… micuţele fructe cu gustul lor dulce-acrişor, inegalabil, sunt de departe cea mai bună alegere dacă vrei să prepari un desert.
Ingrediente
- 250 g făină
- 2 linguri pentru afine
- 200 g zahăr
- 3 ouă
- 140 g iaurt cremos
- 125 g unt
- 1 pliculeţ praf de copt
- esenţă de vanilie, după gust
- 1 praf de sare
- 200 g afine 1 tavă / 1 h / mediu
Pentru glazură:
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 lingură zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Speli afinele, le usuci, le pui într-un bol şi le presari cu cele 2 linguri de făină, apoi le amesteci uşor. Le laşi deoparte.
Cerni, într-un bol, făina împreună cu praful de copt. Separat, mixezi untul cu zahărul până obţii o spumă, adaugi ouăle, unul câte unul, mixând după fiecare, sarea, apoi încorporezi iaurtul.
Torni compoziţia peste făină şi amesteci totul cu un tel, adaugi esenţa, apoi încorporezi afinele.
Răstorni aluatul într-o tavă de chec tapetată, îl nivelezi şi-l dai la cuptor până trece testul cu scobitoarea, apoi îl laşi să se răcorească. Pentru glazură, freci zahărul pudră cu zeama de lămâie până obţii o cremă subţire, apoi o torni peste chec.