Coroniță dulce cu mere
Simplă, dar elegantă, coronița dulce cu mere este un desert care aduce împreună tradiția și plăcerea gustului autentic, fiind perfectă alături de o ceașcă de ceai sau cafea.
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
500 g făină
80 g unt moale
250 ml lapte călduț
80 g zahăr
1 ou
1 plic drojdie uscată (7 g)
1 linguriță extract de vanilie
coaja rasă de la 1 portocală
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură
3 mere curățate și tăiate cubulețe
60 g zahăr
1 linguriță scorțișoară
30 g unt
1 linguriță suc de lămâie
Pentru finisare:
zahăr pudră
merișoare proaspete
Mod de preparare
Amesteci laptele călduț cu drojdia și o lași 5 minute să se activeze. Pui în bol făina, zahărul, sarea, vanilia, oul și coaja de portocală. Torni laptele cu drojdia peste acest mix, frămânți 5-7 minute și adaugi untul moale. Continui să frămânți până obții un aluat elastic și fin. Lași aluatul la dospit 1 oră, până când își dublează volumul.
Pentru umplutură, pui cuburile de mere într-o tigaie cu untul, adaugi zahărul, scorțișoara și sucul de lămâie. Amesteci și gătești 5-7 minute, până merele devin moi și sucul se reduce. Lași umplutura să se răcească.
Formezi coronița: întinzi aluatul într-un dreptunghi mare, apoi umplutura de mere peste el și rulezi strâns. Tai ruloul obținut în felii egale de 4-5 cm, le așezi în formă de cerc într-o tavă rotundă, cu spirala în sus și le mai lași 20-30 de minute să crească.
Preîncălzești cuptorul, coci 30-35 de minute, până ce coronița devine aurie și bine crescută. Lași să se răcească puțin, apoi cerni zahăr pudră deasupra. Decorezi pentru un aspect festiv.