Cozonac cu făină spelta, nuci şi stafide
Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Iată o sugestie de cozonac cu făină spelta, nuci şi stafide pentru masa de Sărbători. Inspiră-te şi găteşte pentru cei dragi.
2 cozonaci/Timp de preparare: 2h/Dificultate: medie
Ingrediente:
700 g făină albă pentru cozonac
300 g făină spelta
150 g zahăr
600 ml lapte
4 gălbenuşuri
50 g drojdie proaspătă
½ linguriţă nucşoară
50 g unt topit
1 praf de sare
300 g stafide
150 g nuci mărunţite
150 g fulgi de migdale
50 g zahăr pudră
Pentru uns
1 gălbenuş
3 linguri lapte
Mod de preparare:
Dizolvi drojdia cu două linguri de zahăr în 200 ml lapte cald. Laşi amestecul deoparte, acoperit, 30 de minute.
Cerni cele două tipuri de făină, iar în mijloc torni amestecul de drojdie, gălbenuşurile, restul de lapte călduţ, untul topit, zahărul, nucşoara şi sarea. Frămânţi un aluat elastic pe care-l acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte o oră, până îşi dublează volumul, apoi adaugi stafidele şi nucile sfărâmate şi-l frămânţi din nou.
Împarţi aluatul în şase părţi egale. Din fiecare bucată de aluat formezi suluri pe care le împleteşti între ele câte trei, astfel încât să obţii doi cozonaci. Pui cozonacii într-o tavă tapetată, îi acoperi cu un prosop şi-i laşi să crească 15 minute, la loc cald. După aceea, îi ungi cu gălbenuşul bătut cu lapte, presari fulgii de migdale şi-i dai la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, 45-50 de minute.
După ce s-au răcit, presari cozonacii cu zahărul pudră.
FOTO: Profimedia