Cozonac cu mac

17 aprilie 2025   Deserturi

Cozonacul cu mac este o bijuterie a patiseriei, este fraged, pufos și cu o umplutură dulce-aromată, plină de gust.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

250 ml lapte

150 g zahăr

3 gălbenușuri

25 g drojdie proaspătă

25 g unt topit

coaja rasă de la 1 lămâie

25 ml ulei

coaja rasă de la 1 portocală

1 linguriță esență de rom

1 linguriță sare

1 gălbenuș bătut cu o lingură de lapte, pentru uns

Pentru umplutură

300 ml lapte

250 g mac

150 g zahăr

1 linguriță coajă rasă de lămâie

Mod de preparare

Cerni făina. Pentru maia, combini drojdia cu o linguriță de zahăr, trei linguri de lapte călduț și cu o lingură de făină. Omogenizezi amestecul și îl lași la crescut până când își dublează volumul.

Combini laptele rămas cu zahărul, coaja de lămâie, de portocală și romul. Amesteci până se topește zahărul. Freci gălbenușurile cu sarea. Faci o gropiță în făină, torni maiaua crescută și gălbenușurile, amesteci cu lingura, apoi torni în fir subțire laptele aromat și începi să frămânți cozonacul. În timpul frământării, adaugi, treptat, uleiul amestecat cu untul.

Frămânți energic, cel puțin 40 de minute, pentru ca uleiul să fie bine încorporat. Acoperi și lași la crescut, la loc cald.

Între timp, prepari umplutura. Râșnești macul. Așezi pe foc un vas cu laptele în care adaugi zahărul, macul și coaja rasă de lămâie. Amesteci și ții pe focul mic până când se îngroașă. Dai deoparte și lași la răcorit.

Ungi blatul de lucru cu puțin unt, răstorni aluatul și îl tai în două. Întinzi fiecare bucată, pui umplutura pe ele, netezești, le răsucești pe fiecare în parte, apoi le împletești. Așezi cozonacul într-o tavă tapetată și îl mai lași la crescut cel puțin 20 de minute.

Îl ungi cu gălbenușul bătut cu lapte și îl dai la cuptorul încălzit cel puțin 1 oră.

Mai multe