Cozonac rotund
Cu nucă, cu stafide, cu mac ori cu rahat, rotund sau în forma tradiţională, cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşti.
Ingrediente
400 g făină
2 gălbenușuri
150 ml lapte călduț
60 g unt topit
50 g zahăr
1 praf de sare
esență de rom, după gust
7 g drojdie uscată
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 linguriță coajă rasă de portocală
200 g nuci coapte și mărunțite
100 g stafide
zahăr pudră, pentru decor
Mod de preparare
Cerni făina. Pentru maia, combini drojdia cu o linguriță de zahăr, 3 linguri de lapte călduț și cu o lingură de făină. Omogenizezi amestecul și îl lași la crescut până când își dublează volumul.
Combini laptele rămas cu zahărul, coaja de lămâie, cea de portocală și cu romul. Amesteci până se topește zahărul. Freci bine gălbenușurile cu sarea, faci o gropiță în făină, răstorni drojdia și gălbenușurile, amesteci cu lingura, apoi torni compoziția cu lapte în fir subțire și începi să frămânți cozonacul. În timpul frământării, adaugi, treptat, untul. Frămânți energic, pentru ca untul să fie bine încorporat, adaugi stafidele și 100 g de nuci. Acoperi și lași la crescut, la loc cald.
Ungi blatul de lucru cu puțin unt, mai frămânți puțin aluatul și îl așezi într-o tavă rotundă în care ai întins hârtie de copt. Presari peste el restul de nuci și câteva stafide și îl dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii.
Îl servești decorat cu zahăr pudră.