Deliciu cu caramel

16 aprilie 2013   Deserturi

Ingrediente: Pentru blat: 4 ouă, 150 g făină, 150 g zahăr

Pentru cremă: 10 linguri zahăr, 200 ml lapte, 300 ml frişcă, 3 ouă, 1 lingură amidon alimentar, 10 g gelatină, 100 g gem de caise

Pentru glazură: 6 linguri zahăr brun, 6 linguri frişcă lichidă, 100 g unt, 100 g alune de pădure pentru decor, 5 jeleuri de căpşuni pentru decor

Mod de preparare:Timp de preparare: 2h 10 min Dificultate: medie

Freci zahărul şi zahărul vanilat cu gălbenuşurile până devin spumoase, adaugi praful de sare, apoi făina cernută cu praful de copt, iar la sfârşit albuşurile bătute spumă. Amesteci uşor şi torni compoziţia într-o formă de tort unsă şi tapetată cu făină. O introduci în cuptor pentru 35-40 de minute.

Caramelizezi zahărul la foc mic, stingi cu lapte amestecând continuu şi laşi să fiarbă până se topeşte caramelul. Separat, freci gălbenuşurile cu amidonul, torni peste ele caramelul cu lapte şi laşi să fiarbă până se îngroaşă, amestecând continuu. Iei cre-ma de pe foc, adaugi gelatina înmuiată în prealabil cu puţină apă şi laşi totul la răcit, apoi adaugi albuşurile bătute spumă tare şi 150 ml frişcă.

Tai blatul de tort în trei felii orizontale. Ungi primul blat cu gem, adaugi un strat de frişcă, aşezi cel de-al doilea blat, adaugi crema caramel şi pui deasupra blat.

Pentru prepararea glazurii, caramelizezi zahărul brun, torni peste el frişca lichidă şi untul încălzite, amesteci bine până se topeşte zahărul caramelizat, după care îl laşi la răcit. Când este doar foarte puţin cald, o torni peste tort. Îl decorezi cu jeleuri şi alune şi îl laşi la rece până în momentul servirii.

Mai multe