Desert de Revelion: Tort cu ciocolată şi cafea
Oricum vei sărbători intrarea în 2023, fie într-o atmosferă relaxată, fie la o petrecere de pomină, avem pentru tine multe propuneri de deserturi, care-ţi vor îndulci noul an chiar din prima zi. Ca să începi Anul Nou cum nu se poate mai bine!
Dificultate medie/Preparare: 2 h 30'/1 tort
Ingrediente:
Pentru blat
300 g făină
50 g cacao
12 ouă
250 g zahăr
Pentru cremă
250 g unt
2 gălbenuşuri
3 linguri cafea instant
100 ml apă
100 ml frişcă lichidă
2 linguri amidon
150 g zahăr
20 ml lichior
Pentru glazură
100 g ciocolată albă
100 g ciocolată neagră
40 ml frişcă lichidă
Mod de preparare:
Pentru blat, separi gălbenuşurile de albuşuri. Baţi gălbenuşurile cu 150 g de zahăr. Adaugi cacaua şi 150 g de făină şi amesteci. Separat, mixezi albuşurile cu restul de zahăr până devin spumă. În amestecul de gălbenuşuri încorporezi, alternativ, spuma de albuşuri şi restul de făină. Amesteci de sus în jos cu o paletă. Împarţi aluatul în patru. Fiecare compoziţie de aluat o torni într-o tavă rotundă tapetată şi o coci 15 minute, la 180 °C. Astfel, la final, vei avea 4 bucăţi de blat de tort.
Pentru cremă, baţi gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul. Pui pe foc frişca şi, când devine fierbinte, opreşti focul şi o torni peste gălbenuşuri, amestecând continuu. Aşezi amestecul pe foc până începe să dea în clocot, apoi îl dai deoparte şi îl laşi să se răcească. Prepari cafeaua instant şi o adaugi în cremă împreună cu lichiorul. Mixezi untul moale, îl încorporezi în amestecul de gălbenuşuri cu cafea şi continui să mixezi, apoi ungi fiecare blat de tort cu crema fină de cafea.
Pentru glazură, topeşti ciocolata albă, ruptă bucăţi, împreună cu frişca. Amesteci, torni peste tort şi îl dai la frigider câteva ore.
Topeşti ciocolata neagră. Scoţi tortul, îl stropeşti cu ea şi ce rămâne răstorni în forme de steluţe, pe care le dai la frigider să se întărească, apoi le aşezi peste tort.
FOTO: Profimedia