Galette cu cremă de brânză și smochine
Galette-ul cu cremă de brânză și smochine este un desert rafinat care pune în valoare dulceața naturală a smochinelor coapte.
Ingrediente
Pentru aluat
200 g făină
100 g unt rece
1 lingură zahăr
1 praf de sare
2-3 linguri apă rece
Pentru umplutură
150 g cremă de brânză
2 linguri zahăr pudră
1 linguriță extract de vanilie
1 lingură miere
Pentru topping
6-8 smochine proaspete, tăiate jumătăți
1 lingură miere (pentru uns pe deasupra)
Mod de preparare
Într-un bol, amesteci făina, zahărul și sarea. Adaugi untul rece și frămânți cu vârfurile degetelor până obții un amestec nisipos. Torni, treptat, apa rece și aduni aluatul într-o bilă. Îl învelești în folie și-l dai la frigider 30 minute.
Amesteci crema de brânză cu zahărul pudră, vanilia și mierea până devine fină și cremoasă.
Întinzi aluatul într-un disc de 30 cm diametrul, direct pe hârtie de copt, în tavă. Ungi mijlocul cu crema de brânză, lăsând o margine liberă de 3–4 cm. Așezi jumătățile de smochine deasupra cremei, cu tăietura în sus. Îndoi marginile aluatului spre interior, formând o bordură. Ungi marginile cu puțină miere sau lapte pentru luciu.
Dai tava la cuptor 30–35 de minute, până când aluatul devine auriu și smochinele sunt caramelizate ușor.