Galette cu cremă de brânză și smochine

25 noiembrie 2025   Deserturi

Galette-ul cu cremă de brânză și smochine este un desert rafinat care pune în valoare dulceața naturală a smochinelor coapte.

Ingrediente

Pentru aluat

200 g făină

100 g unt rece

1 lingură zahăr

1 praf de sare

2-3 linguri apă rece

Pentru umplutură

150 g cremă de brânză

2 linguri zahăr pudră

1 linguriță extract de vanilie

1 lingură miere

Pentru topping

6-8 smochine proaspete, tăiate jumătăți

1 lingură miere (pentru uns pe deasupra)

Mod de preparare

Într-un bol, amesteci făina, zahărul și sarea. Adaugi untul rece și frămânți cu vârfurile degetelor până obții un amestec nisipos. Torni, treptat, apa rece și aduni aluatul într-o bilă. Îl învelești în folie și-l dai la frigider 30 minute.

Amesteci crema de brânză cu zahărul pudră, vanilia și mierea până devine fină și cremoasă.

Întinzi aluatul într-un disc de 30 cm diametrul, direct pe hârtie de copt, în tavă. Ungi mijlocul cu crema de brânză, lăsând o margine liberă de 3–4 cm. Așezi jumătățile de smochine deasupra cremei, cu tăietura în sus. Îndoi marginile aluatului spre interior, formând o bordură. Ungi marginile cu puțină miere sau lapte pentru luciu.

Dai tava la cuptor 30–35 de minute, până când aluatul devine auriu și smochinele sunt caramelizate ușor.

Mai multe