Găluște cu caise
Caisele nu sunt doar nişte fructe frumoase şi gustoase, ci sunt şi foarte sănătoase.
Ingrediente
Pentru aluat:
6 caise, de mărime potrivită
2 linguri zahar
600 g cartofi
2 ouă
150 g făină
3 linguri griș
1 praf de sare
Pentru crustă:
200 g pesmet
2 linguri unt
4-5 linguri zahăr
Mod de preparare
Speli caisele, le îndepărtezi sâmburii, le presari cu zahăr și le lași deoparte.
Speli cartofii, îi fierbi, apoi îi scoți, îi lași la răcorit, îi cureți de coajă și îi zdrobești cu presa de cartofi sau cu o furculiță. Adaugi ouăle, făina, grișul, sarea și frămânți un aluat omogen și ușor lipicios.
Separat, topești untul într-o tigaie, adaugi pesmetul și îl ții până se rumenește. Dai tigaia deoparte și lași la răcit, apoi combini cu zahăr.
Îți umezești mâinile, rupi puțin aluat, așezi în mijloc o jumătate de caisă și formezi găluștele, apoi le pui pe un platou.
Așezi pe foc o oală cu apă, presari puțină sare și o lași la clocotit. Pui câte 4-5 găluște la fiert și le ții până se ridică la suprafață, apoi le tăvălești prin pesmetul cu zahăr. Procedezi astfel până când le termini, apoi le poți servi.