Gem de cireşe
Ingrediente: 3 kg cireşe fără sâmburi, 1 kg zahăr, 1 baton de vanilie
Mod de preparare:Pregatire: 30 min Fierbere: 1h 15 min Dificultate: mică
Amesteci cireşele fără sâmburi cu zahărul şi le laşi la rece câteva ore (sau peste noapte), pentru a-şi lăsa zeama.
Fierbi cireşele cu zahărul şi batonul de vanilie, la foc potrivit, până se topeşte complet zahărul, apoi măreşti intensitatea focului, amestecând continuu să nu se lipească de fundul vasului, până când se leagă. În timpul fierberii, îndepărtezi spuma care se formează. Probezi din când în când dacă este suficient de legat gemul şi când este gata dai vasul deoparte de pe foc.
Pui gemul fierbinte în borcane calde şi le sterilizezi 10-15 minute în cuptor, la foc foarte mic. Stingi focul, acoperi borcanele cu capace şi le laşi în cuptor până se răcesc complet. A doua zi le depozitezi în cămară.