Gogoși cu vanilie
Gogoșile cu vanilie sunt un desert clasic, perfect pentru un mic dejun sau o gustare dulce.
Ingrediente
500 g făină
4 ouă
20 g drojdie
3 linguri de zahăr
250 ml lapte călduț
1 linguriță coajă de lămâie rasă
1 linguriță coajă de portocală rasă
1 linguriță esență de rom
1 pliculeț zahăr vanilat
50 g unt topit
1 praf de sare
zahăr pudră, pentru decor
Pentru crema de vanilie:
250 ml lapte
3 gălbenușuri
3 linguri zahăr
1 lingură făină
1 linguriță esență de vanilie
Mod de preparare
Pentru maia, amesteci puțin lapte cu drojdia, cu o lingură de zahăr și cu 2-3 linguri de făină. Lași deoparte.
Între timp, freci ouăle cu zahărul și cu sarea, adaugi maiaua și începi să frămânți. Încorporezi, alternativ, făina și laptele rămase, arome, după gust, și frămânți bine până când obții un aluat moale. Când acesta se desprinde de pe mâini, torni, în fir subțire, untul topit și frămânți până când aluatul face bule. Îl lași la dospit, la loc cald, aproximativ o oră.
Răstorni aluatul crescut pe o suprafață presărată cu făină, îl frămânți din nou, apoi îl întinzi într-o foaie groasă de un deget și formezi gogoșile cu gura unui pahar. Le mai lași la dospit, apoi le prăjești în baie de ulei și le scoți pe șervețele de bucătărie.
Pentru cremă, freci bine gălbenușurile cu zahărul până când se albesc, adaugi în ploaie făina, amestecând continuu. Încălzești, ușor, laptele și îl încorporezi, în fir subțire, în ouă, adaugi esența, omogenizezi și așezi amestecul din nou pe focul mic, amestecând continuu până se îngroașă.
Răstorni crema într-un bol, acoperi cu folie, ca să nu prindă crustă și o lași la răcit.
Pui crema într-un poș și umpli gogoșile, apoi servești.