Gogoși pufoase
Dulci, pufoase, simple sau cu diverse umpluturi, sunt desertul ideal în orice perioadă.
Ingrediente
500 g făină
1 pliculeț drojdie uscată
250 ml lapte călduț
3 linguri zahăr
2 ouă
1 linguriță coajă rasă de lămâie
50 g unt topit
1 praf de sare
1 pliculeț zahăr vanilat
ulei vegetal, pentru prăjit
zahăr pudră, pentru decor
Mod de preparare
Amesteci drojdia uscată cu o lingură de zahăr și cu puțin lapte, omogenizezi și o lași deoparte. Cerni făina într-un vas încăpător, faci o gropiță în mijlocul ei și torni ouăle frecate bine cu sarea, cu restul de zahăr și cu laptele. Amesteci și pui drojdia, coaja de lămâie și zahărul vanilat și începi să frămânți. După ce aluatul este bine legat, încorporezi untul, în fir subțire, și continui frământarea până când obții un aluat nelipicios. Acoperi și îl lași la dospit până își dublează volumul.
Presari făină pe blatul de lucru, întinzi aluatul și formezi gogoșile cu o formă specială sau cu gura unui pahar. Le lași să se mai odihnească aproximativ 20 de minute, apoi le prăjești într-o cantitate mare de ulei încins.
Le scoți pe șervețele absorbante și le pudrezi cu zahăr.