Melcișori cu scorțișoară și fistic
Aromaţi și pufoşi, aceşti melcişori sunt o gustare delicioasă, alături de un ceai sau o cafea.
Ingrediente
1 kg făină
2 plicuri drojdie uscată
500 ml lapte
100 g zahăr
100 g unt
2 ouă
1 praf de sare
Pentru umplutură
200 g zahăr brun
60 g fistic mărunțit
3 linguri scorțișoară măcinată
200 g unt, la temperatura camerei
Pentru glazură
2 linguri unt, la temperatura camerei
2 linguri lapte
200 g zahăr pudră
fistic mărunțit, pentru decor
Mod de preparare
Într-un castron mare, amesteci drojdia cu 100 ml de lapte călduț până se dizolvă, adaugi 2 linguri de făină și 2 de zahăr și lași 5-10 minute să se activeze drojdia.
Adaugi zahărul rămas, laptele, untul topit, ouăle, un strop de sare și amesteci. Frămânți până obții un aluat elastic, apoi acoperi castronul cu un prosop curat și lași aluatul să crească până când își dublează volumul.
Pregătești umplutura: într-un castron, amesteci zahărul brun, scorțișoara, untul moale și fisticul mărunțit până ce capătă o consistență spumoasă.
După ce aluatul a crescut, îl întinzi pe o suprafață presărată cu făină și distribui uniform umplutura. Rulezi strâns aluatul într-un cilindru și tai bucăți de 4-5 cm, pe care le așezi într-o tavă tapetată, lăsând spațiu între ele. Dai rulourile la cuptor până se rumenesc, 20-25 de minute.
Între timp, pregătești glazura: amesteci untul cu zahărul pudră și laptele până obții o glazură fină și omogenă.
Scoți rulourile din cuptor, le lași să se răcească, apoi le glazurezi, presari fistic mărunțit peste glazură și servești.