Melcișori cu stafide

27 februarie 2023   Deserturi

Un desert delicios și potrivit pentru serile reci de iarnă.

Ingrediente

Pentru aluat:

½ cub drojdie proaspătă

150 ml lapte

1 lingură zahăr

30 g unt

1 praf de sare

250 g făină

30 g stafide

2 lingurițe rom

Pentru cremă:

25 g făină

250 ml lapte

1 gălbenuș

40 g zahăr

1 strop esență de vanilie

Pentru copt:

100 ml lapte

50 g zahăr pudră

1 gălbenuș

Mod de prepare

Dizolvi drojdia proaspătă în laptele cald cu o lingură de zahăr și puțină făină, apoi lași să se dospească 5-10 minute. Adaugi apoi toate ingredientele pentru aluat, mai puțin stafidele și romul, frămânți coca obținută și o dai o oră la crescut.

Pui stafidele și romul într-un castron. Separat, prepari crema, mixând gălbenușul și zahărul până se albesc. Adaugi apoi făina și puțin lapte. Laptele rămas îl pui la foc cu esența de vanilie, iar când acesta a devenit călduț, îl torni peste amestecul de gălbenuș cu făină. Pui iar pe foc și amesteci până ce obții o cremă groasă pe care o dai la răcit.

Întinzi aluatul sub formă de dreptunghi mai lung, ungi uniform cu cremă, presari stafidele bine scurse de rom și rulezi pe latura lungă.

Tai aluatul felii și îl așezi în tava de copt tapetată cu hârtie, acoperi cu un șervet umed și lași 30 de minute să crească. Ungi melcii cu amestecul de lapte, zahăr și gălbenuș și dai la copt 20 de minute până se rumenesc. Îi poți servi cu lapte cald sau rece.

Mai multe