Prăjitură cu cafea
Iubitorii de cafea vor adora această retetă de prăjitură. Se prepară simplu, ai nevoie de o cafea tare şi de ceva migală pentru a o însiropa cum trebuie. Combinaţia de blat de cafea, cremă de cafea, sirop, frişcă şi fulgi de ciocolata pe deasupra este perfectă pentru un desert savuros. L-ai încercat?
Ingrediente pentru prăjitură cu cafea
Blat
- 6 ouă
- 8 linguri zahăr
- 4 linguri apă
- 3 linguri ulei
- 1 praf de sare
- 6 linguri făînă
- 2 linguri cafea naturală (cafea măcinată)
- 2 linguri rase cacao
Sirop
- 200 ml apă, 1 lingură miere
Crema 4 gălbenuşuri
- 200 gr zahăr
- 100 ml cafea espresso
- 250 gr unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 200 gr fişcă lichidă îndulcită
Pentru ornat
- 100 gr ciocolată neagră
Mod de preparare Prăjitură cu cafea
Blatul: Bate albuşurile spumă, adăugând la început un vârf de sare şi apoi, în mod treptat zahărul, până când se obţine o spumă tare. Gălbenuşurile se bat cu ulei de măsline, iar amestecul se adaugă peste spună. Amestecă făina cu cacai şi cafea şi încorporează-le în compoziţia iniţială. Amestecă bine cu ajutorul unei spatule. Într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie, se toană compoziţia obţinută şi se bagă la cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. Verifică dacă blatul este copt cu ajutorul unei scobitori.
Crema: Bate gălbenuşurile cu zahărul, adaugă două linguri de cafea şi amestecă bine. Într-o cratiţă, adaugă compoziţia şi completează cu restul de cafea. Amestecă bine şi pune totul la foc timp de câteva minute, până când se îngroaşă. Ia crema de pe foc şi lasă la răcit. Încorporează untul în cremă.
Blatul se taie în două, la jumătate. Se însiropează bine partea de jos, apoi se adaugă crema. Pune deasupra cealaltă parte a blatului şi însiropează de asemenea.
Mixează frişca şi întinde-o pe toată suprafaţa prăjiturii. Răzuieşte ciocolată din belşug, apoi pune la frigider. Se serveşte după câteva ore de stat la rece.