Prăjitură cu morcov
Ingrediente: Pentru blat: 150 g ciocolată amăruie, 100 g unt, 250 g zahăr, 6 ouă, 4 smochine uscate, 1 morcov potrivit, 2 linguri mac, 50 g nucă măcinată, 30 g migdale tăiate, 30 g alune de pădure măcinate, 200 g făină, 1 praf de copt, 1 praf de sare
Pentru glazură: 100 ml smântână dulce, 50 g ciocolată de menaj, 1 lingură rom, 1 lingură unt
Pentru decor: 6 jumătăţi de miez de nucă, 50 g migdale, 50 g alune de pădure
Mod de preparare:Număr porţii: 8 Timp de preparare: 60 min Dificultate: mică
Amesteci într-un castron mare untul moale cu zahărul şi sarea până devine o compoziţie spumoasă. Adaugi gălbenuşurile pe rând, bătând energic după fiecare, până se asimilează complet. Adaugi nucile, alunele, migdalele, morcovul dat pe răzătoarea mică şi făina cernută cu praful de copt şi amesteci bine. La sfârşit, adaugi ciocolata topită în bain-marie, macul, smochinele tăiate bucăţi şi încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare.
Torni compoziţia într-o formă de tort cu pereţi detaşabili unsă şi tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit pentru circa 45-50 de minute. O scoţi din formă şi o laşi să se răcească. Între timp, încălzeşti smântâna, încorporezi ciocolata rasă şi freci energic până se omogenizează ca o cremă. Adaugi romul, turnat puţin câte puţin, continuând să amesteci permanent să nu se taie.
Când sosul de ciocolată se ră coreşte puţin, adaugi untul, amesteci şi îl torni peste prăjitura răcită. Decorezi cu nuci, migdale şi alune coapte în cuptor şi o laşi la frigider 2-3 ore înainte de a fi servită.