Prăjitură cu pere și nuci caramelizate
Prăjitura cu pere și nuci caramelizate este o prezență elegantă pe farfurie, ideală pentru mese festive sau brunch-uri sofisticate.
Ingrediente
6 pere mari
200 g zahăr
150 g unt
3 ouă
200 g făină
1 plic praf de copt
1/2 linguriță scorțișoară
sare
100 ml lapte
50 g nuci
50 g zahăr
1 lingură unt
Mod de preparare
Speli perele, le cureți de coajă, le tai jumătăți, le scoți căsuța cu semințe și le tai feliuțe.
Pui zahărul și 2-3 linguri de apă într-o crăticioară. Amesteci până când zahărul se dizolvă și începe să se caramelizeze, adaugi nucile și lingura de unt, amestecând continuu, pentru a acoperi nucile cu caramel, ții pe foc aproximativ 5 minute, apoi le transferi pe o hârtie de copt și le lași să se răcească complet.
Separat, amesteci, într-un bol, untul moale cu zahărul până când devine cremos. adaugi ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare. Amesteci, separat, făina cu praful de copt, cu scorțișoara și cu sarea, apoi le încorporezi,
alternând cu laptele, în amestecul cu unt și ouă. Frămânți până când aluatul este omogen. Răstorni aluatul într-o tavă tapetată, nivelezi, așezi feliile de pere deasupra și tragi, din loc în loc, aluat peste ele.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit, coci 35-40 de minute sau până când trece testul scobitorii. Lași prăjitura să se răcească în tavă 10 minute, apoi o transferi pe un grătar, pentru a se răci complet. Când prăjitura este complet răcită, presari nucile caramelizate.