Ruladă Buturugă

21 decembrie 2025   Deserturi

Prepară şi tu rulada Buturugă şi îi vei impresiona pe cei dragi la mesele în familie.

Ingrediente

Pentru blat

5 ouă

120 g zahăr

100 g făină

20 g cacao

1 linguriță vanilie

un praf de sare

Pentru cremă

250 ml frișcă lichidă

150 g mascarpone

70 g zahăr pudră

1 linguriță vanilie

Pentru ganache

200 g ciocolată neagră

120 ml frișcă lichidă

30 g unt

Pentru decor

portocală, merișoare, frunze verzi

Mod de preparare

Bați ouăle cu zahărul până devin spumă densă și deschisă la culoare, apoi adaugi vanilia. Cerni făina, cacaua și sarea și le încorporezi ușor cu o spatulă în amestecul cu ouă. Torni compoziția într-o tavă mare cu hârtie de copt. Coci 10–12 minute.

Răstorni blatul pe un prosop umed și îl rulezi strâns, cât e încă fierbinte. Lași blatul rulat să se răcească.

Între timp, pregătești crema: bați frișca lichidă rece până devine fermă. Amesteci mascarponele cu zahărul pudră și cu vanilia, apoi încorporezi frișca în crema de mascarpone.

Desfaci blatul răcit, întinzi crema uniform și rulezi din nou blatul strâns, formând rulada. Tai un capăt oblic, ca să faci „ciotul“ buturugii și-l fixezi pe lateral.

Pentru ganache, încălzești frișca până la punctul de fierbere. O torni peste ciocolata ruptă bucăți. Amesteci până se topește, apoi adaugi untul și amesteci până devine lucios. Lași ganache-ul să se răcorească 10–15 minute.

Întinzi ganache-ul pe întreaga ruladă. Treci cu o furculiță pe suprafață ca să creezi efectul de scoarță. Decorezi cu portocală, merișoare și rozmarin.

Mai multe