Ruladă cu mac
Rulada cu mac este un desert apreciat mai ales în perioada sărbătorilor. Poţi prepara chiar la tine acasă această ruladă în numai câţiva paşi pe care noi ţi-i recomandăm.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
200 ml lapte călduț
120 g unt moale
80 g zahăr
2 gălbenușuri
1 plic drojdie uscată (7 g)
1 linguriță extract de vanilie
coaja rasă de la 1 lămâie
un praf de sare
Pentru umplutura de mac
200 g mac măcinat
150 g zahăr
150 ml lapte
50 g unt
1 linguriță scorțișoară
coaja rasă de la 1 lămâie
1 ou bătut, pentru uns
Mod de preparare
Amesteci laptele călduț cu drojdia și o lași să stea 5 minute. Într-un bol, pui făina, zahărul, sarea, vanilia, gălbenușurile și coaja de lămâie. Torni laptele cu drojdia peste ingrediente. Frămânți până devine elastic. Adaugi untul moale și continui să frămânți 5-7 minute. Lași aluatul la dospit o oră.
Pentru umplutura de mac, pui într-o crăticioară laptele, zahărul și untul. Le încălzești până încep să fiarbă ușor. Adaugi macul măcinat, scorțișoara și coaja de lămâie și amesteci până se îngroașă puțin. Lași umplutura să se răcească complet.
Întinzi aluatul dospit într-un dreptunghi subțire. Așezi umplutura uniform pe toată suprafața și rulezi strâns, dinspre partea lungă. Sigilezi capetele, ca să nu curgă umplutura.
Așezi ruloul într-o tavă, îl ungi cu ou bătut. Lași 15-20 de minute să se odihnească, apoi coci 30-35 de minute, până se rumenește uniform.