Ruladă cu mac

17 decembrie 2025   Deserturi

Rulada cu mac este un desert apreciat mai ales în perioada sărbătorilor. Poţi prepara chiar la tine acasă această ruladă în numai câţiva paşi pe care noi ţi-i recomandăm.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

200 ml lapte călduț

120 g unt moale

80 g zahăr

2 gălbenușuri

1 plic drojdie uscată (7 g)

1 linguriță extract de vanilie

coaja rasă de la 1 lămâie

un praf de sare

Pentru umplutura de mac

200 g mac măcinat

150 g zahăr

150 ml lapte

50 g unt

1 linguriță scorțișoară

coaja rasă de la 1 lămâie

1 ou bătut, pentru uns

Mod de preparare

Amesteci laptele călduț cu drojdia și o lași să stea 5 minute. Într-un bol, pui făina, zahărul, sarea, vanilia, gălbenușurile și coaja de lămâie. Torni laptele cu drojdia peste ingrediente. Frămânți până devine elastic. Adaugi untul moale și continui să frămânți 5-7 minute. Lași aluatul la dospit o oră.

Pentru umplutura de mac, pui într-o crăticioară laptele, zahărul și untul. Le încălzești până încep să fiarbă ușor. Adaugi macul măcinat, scorțișoara și coaja de lămâie și amesteci până se îngroașă puțin. Lași umplutura să se răcească complet.

Întinzi aluatul dospit într-un dreptunghi subțire. Așezi umplutura uniform pe toată suprafața și rulezi strâns, dinspre partea lungă. Sigilezi capetele, ca să nu curgă umplutura.

Așezi ruloul într-o tavă, îl ungi cu ou bătut. Lași 15-20 de minute să se odihnească, apoi coci 30-35 de minute, până se rumenește uniform.

Mai multe