Tartă cu gutui și scorțișoară
Tarta cu gutui și scorțișoară este o prajitură delicioasă cu parfum de toamnă, nu trebuie să lipsească de pe lista reţetelor pe care trebuie să le încerci.
Ingrediente
Pentru aluat
250 g făină
150 g unt rece
1 ou
80 g zahăr pudră
1 praf de sare
2-3 gutui
miere
1 linguriță scorțișoară măcinată
1 linguriță extract de vanilie
1 lingură amidon de porumb
1 lingură zeamă de lămâie
1 gălbenuș + 1 lingură
lapte pentru uns
Mod de preparare
Pregătești aluatul: amesteci făina cu untul rece tăiat cuburi și frămânți până obții un aspect nisipos. Adaugi oul, zahărul pudră și sarea. Frămânți rapid până devine un aluat omogen, apoi îl înfășori în folie și îl pui la frigider 30 de minute.
Tai gutuile cubulețe, le amesteci cu mierea, scorțișoara, vanilia, amidonul și zeama de lămâie. Le călești 5–7 minute, cât să se înmoaie ușor.
Întinzi aluatul și îl așezi într-o formă de tartă unsă cu unt. Păstrezi o bucată mică pentru decor. Torni umplutura de gutui și nivelezi. Decorezi cu fâșii de aluat dispuse în grilaj și ungi cu gălbenuș amestecat cu lapte. Coci 40-45 de minute, până când aluatul devine auriu.