Tartă cu piure de caise
Tarta cu piure de caise este o delicatesă rafinată și savuroasă, ideală pentru a sărbători sezonul fructelor de vară.
Ingrediente
Pentru aluat
250 g făină
1 gălbenuș
40 ml apă foarte rece
125 g unt rece
Pentru piureul de caise
1 kg caise coapte
4-5 linguri zahăr
Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci rapid, cu degetele, untul cu făina până obții un aluat nisipos. Adaugi gălbenușul, amesteci, apoi torni în fir subțire apa și continui să frămânți până când obții un aluat dens și mătăsos. Îl strângi într-o bilă, îl înfășori în folie alimentară și îl dai la frigider cel puțin 30 de minute.
Pentru piureul de caise, speli bine caisele, le descojești, le tai feliuțe, le dai cu zahăr și le ții până când își lasă sucul, apoi le pui la fiert cel puțin 10 minute, le bagi în blender și le lași la răcorit.
Scoți aluatul și îl întinzi în foaie subțire pe masa dată cu făină. Îl așezi într-o tavă tapetată, îl înțepi din loc în loc și îl dai la cuptorul încins 15 minute. Îl scoți, răstorni peste el piureul și nivelezi. Întinzi aluatul rămas și tai din el fâșii pe care le întinzi peste tartă. Dai tava din nou la cuptor până se rumenește frumos.