Tort cu pere

16 aprilie 2013   Deserturi

Ingrediente: 6 pere

Pentru blat: 125 g unt, 175 g zahăr, 4 ouă, 250 g făină, 50 g cacao, 50 g ciocolată, 150 ml lapte, 1 praf de copt

Pentru sirop: 5 linguri zahăr, 300 ml apă, 1 linguriţă rom sau coniac

Pentru glazură: 100 g zahăr, 150 g ciocolată de menaj, 50 ml apă, 30 g unt

Pentru decor: fructe confiate, 1 linguriţă zahăr pudră

Mod de preparare:Numar porţii: 8 Timp de preparare: 1h 50 min Dificultate: medie

Cureţi perele de coajă şi de seminţe. Două pere le tai cu buleţe, iar pe celelalte patru le tai felii subţiri. Amesteci ingredientele pentru sirop, dai în câteva clocote şi pui feliile de pere. Iei vasul de pe foc, torni romul sau coniacul şi laşi deoparte.

Pentru blat, freci spumă zahărul cu untul. Adaugi pe rând câte un ou, alternând cu făina amestecată cu praful de copt. Încorporezi ca­caua, ciocolata mărunţită şi perele cubuleţe. Adaugi laptele şi amesteci să se omogenizeze. Torni totul într-­o formă de tort cu diametrul de 23 cm unsă şi tapetată şi coci, în cuptorul preîncălzit, circa 30 sau ­40 de minute, la foc mic. Scoţi forma din cuptor şi laşi blatul să se răcească.

Pentru glazură, faci un sirop din apă şi zahăr şi-­l adaugi în fir subţire peste ciocolata topită la bain­-marie. Adaugi untul, freci energic şi laşi câteva minute să se răcorească, dar să nu se răcească. Ungi cu puţin unt marginile tortului, le îmbraci cu feliile de pere, torni deasupra glazura în strat gros şi decorezi cu fructe confiate. Dai la rece pentru două ore.

Mai multe