Tort cu vişine
Ingrediente: Pentru blat: 6 ouă, 6 linguri făină, 6 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 1 praf de copt, 1 praf de sare
Pentru cremă: 600 g vişine congelate, 500 ml lapte, 200 g zahăr, 200 g unt 80% grăsime, 50 g amidon alimentar, 2 ouă, 1 esenţă de vanilie, 1 cană sirop de caise din comerţ
Pentru ornat: 300 g frişcă, 200 g ciocolată de menaj, 2 linguri ulei
Mod de preparare: Timp de preparare: 1h 40 min Dificultate: medie
Baţi albuşurile spumă tare. Adaugi zahărul vanilat şi zahărul şi le baţi în continuare. Pui gălbenuşurile treptat, praful de copt, sarea, uleiul şi făina. Torni compoziţia într-o formă de tort unsă şi tapetată. O introduci la cuptor, la foc mic, pentru 30-40 de minute.
Pentru cremă, baţi albuşul cu zahărul până devine spumă tare. Adaugi gălbenuşurile, amidonul şi esenţa de vanilie. Torni compoziţia în laptele care fierbe, amestecând până ce crema se îngroaşă. Laşi la răcit şi încorporezi untul. Pui vişinele la scurs.
Tai blatul în trei, însiropezi fiecare parte cu siropul obţinut de la vişine le decongelate, amestecat cu cel de caise. Opreşti câteva vişine pentru decor şi împarţi crema şi vişinele în două.
Pui blat, cremă, vişine, blat, cremă, vişine şi închei cu blat. Torni deasupra ciocolata de menaj topită cu ulei. Îl ornezi cu frişcă şi cu vişinele oprite.
De la Ioana Mihaela Barbu, Bucureşti