Tort cu zmeură
Ingrediente: 6 ouă, 12 linguri făină, 12 linguri zahăr, 1 praf de copt
Pentru cremă: 400 ml frişcă lichidă, 250 g zmeură congelată, 5 linguri zahăr pudră, 2 plicuri gelatină, 200 ml lapte
Pentru decor: 100 ml frişcă lichidă
Mod de preparare:Pentru blat, baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare, adaugi, picurând puţin câte puţin, şase linguri de apă rece, apoi zahărul în ploaie şi baţi până se topeşte. Adaugi gălbenuşurile treptat şi, la final, încorporezi uşor făina amestecată cu praful de copt. Torni aluatul într-o formă de tort unsă şi tapetată şi-l introduci în cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute, la foc potrivit. Îl laşi să se răcească, după care îl tai în două.
Topeşti gelatina în 200 ml de lapte pe baie de aburi. Amesteci zmeura dezgheţată şi scursă cu zahărul. Baţi frişca, adaugi zmeura şi gelatina şi mixezi bine. Aşezi în forma de tort o parte de blat, torni crema, nivelezi şi pui a doua parte de blat. Dai la rece până se încheagă, îl scoţi din formă şi îl ornezi cu 100 ml frişcă bătută.
De la Lucia Clepce, Alba