Tort de ciocolată
Ingrediente: Pentru blat: 4 linguri făină, 4 ouă, 4 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 1 praf de copt, coaja rasă de la o portocală
Pentru crema de ciocolată: 200 g unt, 150 g zahăr, 4 linguri cacao, 5 linguri apă, 1 esenţă de rom
Pentru crema de frişcă: 500 g căpşuni, 300 g frişcă lichidă, 10 g gelatină, 100 g zahăr pudră
Pentru decor: 150 g ciocolată neagră, 50 g ciocolată albă, ½ linguriţă scorţişoară
Mod de preparare: Timp de preparare: 1h 30min Dificultate: medie
Baţi gălbenuşurile cu două linguri de zahăr, adaugi făina cernută cu praful de copt şi cacaua, pui coaja de portocală, iar la final încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare cu restul de zahăr. Torni compoziţia într-o formă de tort unsă şi tapetată şi coci circa 25-30 de minute.
Amesteci apa cu zahărul, esenţa de rom, cacaua şi pui pe baie de aburi până se îngroaşă. Laşi la răcit, adaugi untul moale, amesteci bine şi dai la frigider o oră.
Baţi frişca cu zahărul pudră, adaugi gelatina înmuiată în prealabil în puţină apă şi amesteci bine.
Tai blatul în două foi pe orizontală şi pui crema de ciocolată între ele. Aşezi felii de căpşuni peste blat şi întinzi frişca. Deasupra ornezi cu felii de căpşuni introduse pe jumătate în ciocolată albă şi neagră topită, lateralele le îmbraci cu „aşchii” de ciocolată şi presari puţină scorţişoară. Laşi la frigider până în momentul servirii.