Tort de pere cu nuci caramelizate

14 octombrie 2024   Deserturi

Tortul de pere cu nuci caramelizate este un desert deosebit, cu o combinație perfectă între dulceața perelor și crocantul nucilor caramelizate. Textura fragedă a blatului și aromele bogate fac acest tort o alegere excelentă pentru ocazii speciale.

Ingrediente

Pentru tort

6 pere mari coapte, curățate de coajă și tăiate în felii subțiri

200 g zahăr

150 g unt

3 ouă

200 g făină

1 plic praf de copt

1/2 linguriță scorțișoară

sare

100 ml lapte

Pentru nuci caramelizate

50 g nuci

50 g zahăr

1 lingură unt

Mod de preparare

Într-o tigaie, pui zahărul și 2-3 linguri de apă. Gătești la foc mediu, amestecând ocazional, până când zahărul se dizolvă și începe să se caramelizeze. Adaugi nucile și untul în tigaie, amestecând pentru a le acoperi uniform cu caramel. Continui să gătești, amestecând până când nucile sunt bine acoperite și caramelul este auriu, 5-7 minute. Transferi nucile caramelizate pe o hârtie de copt și le lași să se răcească complet.

Amesteci untul moale cu zahărul până când devine cremos. Spargi ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare. Într-un alt bol, amesteci făina, praful de copt, scorțișoara și sarea. Adaugi amestecul de făină în bolul cu unt și ouă, alternând cu laptele. Frămânți până când aluatul este omogen. Torni aluatul în tava tapetată, nivelezi suprafața și așezi feliile de pere deasupra.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit, coci 35-40 de minute sau până când trece testul scobitorii. Lași tortul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl transferi pe un grătar pentru a se răci complet. Când tortul este complet răcit, presari nucile caramelizate.

Mai multe