Tort festiv

16 aprilie 2013   Deserturi

Ingrediente: 400 g unt, 400 g zahăr, 12 ouă, 200 ml lapte, 200 g cacao, 2 linguri făină, 3 linguri nucă tocată, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 praf de sare, 1 ceaşcă vişine din vişinată, (fără sâmburi), 25 ml esenţă de rom, 3-4 linguri vişinată

Mod de preparare:Separi albuşurile de gălbenuşuri şi untul îl baţi spumă. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat până nu se mai simte niciun cristal, adaugi laptele, pudra de cacao şi pui totul pe baie de aburi, amestecând continuu până rezultă o cremă lucioasă şi netedă (circa 10 minute). Laşi să se răcească.

Baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare, adaugi 1/3 din crema rece, nuca tocată fin şi făina, omogenizezi uşor şi pui aluatul într-o formă de copt cu diametrul de 24x26 cm unsă cu unt şi tapetată cu făină. Îl introduci în cuptorul preîncălzit pentru 40-45 de minute, la foc mic. Îl laşi să se răcească.

Adaugi în cremă esenţa de rom, vişinata, vişinele fără sâmburi şi amesteci. Tai blatul în trei şi le umpli cu 1/3 din cremă. Îmbraci tortul cu restul de cremă, îl ornezi după imaginaţie şi-l laşi să stea la rece 24 de ore.

De la Mihaela Toma, Bucureşti

Mai multe