Orez cu lapte - varianta turcească
Lacme Cavdar, Ilfov, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!
Ingrediente
100 g orez
500 ml apă
1,5 l lapte
150 g zahăr
1 gălbenuș
100 g amidon de porumb
1 plic zahăr vanilat
scorțișoară
alune de pădure sau fistic, pentru decor
Mod de preparare
Într-o crăticioară, pui orezul clătit în prealabil de câteva ori în apă rece. Peste el adaugi 2 pahare de apă şi laşi la fiert, la foc mic, amestecând constant.
Separat, într-o altă cratiță, pui la foc mic laptele. Când orezul e fiert şi apa scăzută, îl adaugi peste laptele care fierbe, împreună cu un pahar de zahăr, amestecând continuu timp de 5 minute. Între timp, amesteci gălbenuşul cu amidonul de porumb, zahărul vanilat, jumătate de pahar de apă şi bați toată compoziția cu telul. În această compoziție adaugi 2-3 linguri din laptele care fierbe deja şi omogenizezi, după care pui toată compoziția, treptat, peste laptele care fierbe. Mai laşi la foc mic încă 2 minute, amestecând continuu.
După ce opreşti focul, transferi compoziția cu un polonic în vase de lut aşezate pe o tavă de cuptor. Înainte de a băga tava în cuptor, adaugi puțină apă în tavă şi o laşi pentru 5-6 minute la cuptor până când orezul cu lapte prinde o crustă aurie.
Laşi vasele la răcit şi le asezonezi cu alune de pădure sau fistic şi scorțişoară. Poți consuma rece direct din frigider.