Prăjitură cu blat de nucă și cremă de frișcă
Maria Scirtoaje, Vulcana Pandele, jud. Dâmbovița, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!
Ingrediente
Pentru blat
4 albușuri
5 linguri zahăr
2 linguri pesmet
2 linguri făină albă
3 linguri nucă măcinată
1 linguriță praf de copt
1 vârf de cuțit sare
Pentru cremă
250 ml frișcă lichidă
50 ml smântână
1 lingură zahăr
4 gălbenușuri
100 g zahăr
4 linguri lapte
2 plicuri zahăr vanilat
cacao pentru pudrat sau ciocolată
200 g nucă prăjită, tocată
biscuiți simpli
1 cană cafea preparată 250 g
cremă de ciocolată
Mod de preparare
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pui cele 200 g de nucă prăjită și tocată și o distribui uniform.
Bați albușurile spumă cu un praf de sare, adaugi zahărul treptat și continui să bați până la topirea zahărului. Adaugi peste albușuri făina, amestecată cu praful de copt, pesmetul și nuca, omogenizezi amestecând ușor de jos în sus. Compoziția obținută o distribui, lingură cu lingură, peste nuca din tavă, cu grijă să nu strici stratul de nucă, nivelezi și bagi tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aproximativ 25 de minute. Blatul trebuie să capete o culoare aurie. Fierbinte, îl răstorni pe un platou, desprinzi hârtia de copt și întinzi crema de ciocolată pe blatul cald. Lași să se răcorească, apoi dai la frigider.
Între timp, prepari crema. Amesteci gălbenușurile cu zahărul și laptele, le fierbi împreună într-un vas cu fund dublu, la foc mic, amestecând continuu, până capătă consistența unei budinci.
Mixezi bine frișca lichidă cu smântâna, zahărul și zahărul vanilat. După ce s-a răcit amestecul de gălbenușuri, îl adaugi peste frișcă, puțin câte puțin, și mixezi ușor până la omogenizare.
Scoți blatul de la rece, întinzi jumătate din cantitatea de cremă, distribui apoi un strat de biscuiți înmuiați bine în cafea, întinzi și restul de cremă, nivelezi frumos și pudrezi cacaua. Dai prăjitura la rece pentru câteva ore, apoi o porționezi.