Ciorbă oltenească de raci
Ciorba oltenească de raci este o mâncare deosebită la olteni, dar nu este vorba despre racii raci, ci despre ardei lăsaţi la uscat, pe care oltenii i-au denumit aşa. Special cultivaţi pentru acest fel de mâncare, ardeii sunt culeşi toamna şi ţinut la uscat pentru iarnă.
Mâncărurile din zona Olteniei sunt foarte apreciate pentru fineţea şi gustul lor. Mâncărurile din urzici, ştevie, praz, dragavei, măcriş, frunze de ceapă şi alte minunăţii ale naturii sunt specific olteneşti. Iar ciorba de raci este un deliciu printre mâncărurile acestei zone.
Ingrediente Ciorbă oltenească de raci:
- 10-12 raci (ardei uscaţi) - 3 ardei graşi - 2 morcovi - 10-12 cepe - 4 linguri bulion - 300 g făină - 200 g fidea - Ulei - Mărar, pătrunjel şi cimbru
Mod de preparare Ciorbă oltenească de raci:
Se curăţă, se spală şi se taie mărunt ceapa, care apoi se pune la călit. Se lasă câteva minute şi se adaugă bulionul. Se amestecă bine şi se apoi se adaugă şi făina şi se amestecă. La această compoziţie se adaugă mărarul spălat şi tocat mărunt. Se lasă pe foc până se obţine un amestec care seamănă cu coca.
Apoi se iau racii şi se lasă în apă călduţă ca să se înmoaie. După ce s-au înmuiat, se curăţă de seminţe şi se tapează cu făină. Cu ajutorul unei linguri şi cu multă prudenţă, se umplu racii cu compoziţia din tigaie. La final, se tapează cu făină în cap.
Se trece la ciorba propriu-zisă. Morcovii se curăţă şi se spală, unul se dă prin răzătoare, altul se taie rondele. Se mai toacă mărunt o ceapă şi se pune la fiert cu morcovii în apă cu sare. Se curăţă şi ardeii, se spală şi se toc cubuleţe. Apoi se adaugă în oală peste morcovi şi ceapă. Pentru a acri ciorba se pune zeamă de varză, dar este opţional.
Când ciorba este aproape de final, se pun şi racii. După ce se pun racii se adaugă fideaua, cimbrul şi se lasă pe foc încă 15 minute. Se serveşte caldă alături de un pahar de ţuică de prune. Poftă bună!