Cozonac Rosenkrantz
Această reţetă de cozonac Rosenkrantz am primit-o de la cititoarea noastră Rodica Vilceleanu din Brăila. Vă mulţumim! Aşteptăm în continuare reţetele voastre la adresa retete@click.ro!
Ingrediente:
2 ouă 3 linguri zahăr 120 ml lapte 400 g făină 25 g drojdie coaja rasă de portocală 1 linguriţă zahăr pudră cu păstăi de vanilie 1 linguriţă esenţă rom 1 praf de sare 120 g unt 5 linguri zahăr pentru unt nucă măcinată 9 linguri zahăr pentru caramelizat
Mod de preparare:
Cele 9 linguri zahăr le punem într-o cratiţă (cca 24 cm) şi le caramelizam. Tapetăm şi pereţii cu zahar ars şi îl lăsăm la răcorit.
Untul îl mixăm cu 5 linguri de zahăr până obţinem o cremă. Laptele îl încălzim puţin cu cele 3 linguri de zahăr, punem drojdia, o amestecăm bine şi lăsăm să se umfle puţin.
Într-un vas punem făina cernută, coaja rasă de portocală, zahărul cu păstai de vanilie şi esenţa. Ouăle le batem spumă cu sarea şi le punem peste făina. Turnam uşor amestecul de lapte cu drojdie şi începem să frământăm până aluatul devine nelipicios şi ingredientele sunt bine încorporate.
Înfăinăm puţin masa de lucru, iar cu un sucitor întindem aluatul până obţinem un dreptunghi de grosimea unui centimetru cu aproximaţie. Cu ajutorul unei palete întindem crema de unt uniform peste foaie. Deasupra presărăm nuca din abundenţă şi presăm puţin cu mâinile să intre nuca şi în unt. Rulam foaia, apoi taiem 6 rulouri de aceeaşi dimensiune.
Le aşezăm în vasul cu caramel şi le lăsăm 1 oră la crescut într-un loc călduţ. După acest timp dăm cratiţa cu cozonac Rosenkrantz în cuptorul încins, la o temperatura de 170-180 de grade şi îl lăsăm până este frumos rumenit deasupra (35 de minute a durat la mine).
Scoatem cozonacul Rosenkrantz când este copt şi imediat îl răsturnăm pe un platou pentru a nu se întări caramelul.
Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.