Găluşte cu prune
În prag de toamnă îţi recomandăm o reţetă de găluşte cu prune, după reţeta doamnei Maria Antonie dun Buneşti.
Ai nevoie de
3 cartofi medii
100 g făină
2 ouă
1 lingură ulei
10 prune
100 g zahăr
1 linguriţă scorţişoară
Pentru decor
50 g unt
100 g pesmet
5 linguri zahăr
Cum se prepară
Fierbi cartofii, în coajă, în apă cu puţină sare. Când sunt bine pătrunşi, îi scoţi, îi laşi la răcit, îi descojeşti şi îi faci un piure fin. Pui piureul într-un vas, adaugi ouăle, uleiul, făina şi omogenizezi compoziţia. Trebuie să obţii un aluat fraged şi puţin lipicios. Presari făină pe o suprafaţă plană, răstorni aluatul şi îl rulezi, apoi îl tai în 10 bucăţi de grosime potrivită, astfel încât să acoperi cu el prunele.
Separat, speli prunele, şi le scoţi sâmburii cu grijă ca fructul să rămână întreg. Într-un castronel combini zahărul cu scorţişoara şi umpli cu acest amestec fiecare prună. Laşi puţin deoparte ca zahărul să intre în fructe.
Între timp prepari decorul. Topeşti untul, având grijă să nu se ardă, adaugi pesmetul, amesteci 3 minute, apoi pui zahărul. Amesteci şi tii pe foc doar până când zahărul se înmoaie puţin, apoi îl dai deoparte şi îl laşi la răcit.
Iei o bucată de aluat, cu mâinile date cu făină, şi îi dai o formă de cerc. Aşezi în mijlocul fiecăruia câte o prună, apoi uniformizezi aluatul. Fierbi găluştele în apă clocotită până când se ridică la suprafaţă, le scoţi şi le tăvăleşti prin decor.