Găluşte cu prune şi caise
Îi mulţumim vei Staronschi din Suceava pentru această reţetă de sezon!
Ingrediente
1 cană apă 1 lingură ulei 1 cană făină sare 1 ou prune (caise) 200 g pesmet puţin ulei 100 g zahăr scorţişoară
Mod de preparare
Pui apa la fiert împreună cu sarea şi cu uleiul. Când începe să fiarbă apa, pui toată făina deodată şi amesteci energic până aluatul se desprinde de vas. Atunci aluatul este fiert. Dai la răcit. Pui într-o tigaie ulei. Încingi puţin şi pui pesmetul pe care îl rumeneşti, la foc mic, amestecând continuu. Când a căpătat o culoare mai aurie, iei de pe foc, laşi la răcorit puţin, apoi pui zahărul şi scorţişoara şi amesteci. Când aluatul este aproape rece, adaugi oul şi frămânţi bine. Întinzi din el o foaie de aproape 1 cm, pe care o tai în pătrăţele, în care aşezi jumătăţi de prună cu zahăr şi scorţişoară (sau caise) şi formezi găluştele pe care le fierbi în apă cu puţină sare. Le pui doar când apa clocoteşte şi când se ridică la suprafaţă, le mai laşi cam 5 minute să fiarbă. Le scoţi cu spumiera într-o strecurătoare şi le tăvăleşti prin pesmet.