Minicroissante cu gem
Cine vrea câteva minicroissante cu gem? Sunt pufoase şi delicioase, atât reci cât şi calde ne garantează doamna Voicu Anca.
Ai nevoie de
25 g drojdie proaspătă;
250 ml apă călduţă;
2 linguri smântână;
1 ou;
3 linguri zahăr;
1 jumătate linguriţă cu sare;
150 g unt rece;
Făină cât cuprinde;
În plus: unt pentru împachetări şi un ou pentru uns;
Pentru umplutură: gem de caise sau orice îţi place.
Cum se prepară
Într-un vas încăpător, amesteci făina cu drojdia proaspătă. Tai untul (foloseşte unt cu un procent ridicat de grăsime) bucăţele şi adaugă-l peste făină, amestecând şi fărâmiţând cu degetele. Adaugi apa călduţă, zahărul, sarea, smântâna şi oul. Frămânţi până obţii un aluat pufos, dar bun de întins.
Presari făină pe masa de lucru şi întinzi aluatul în foaie potrivit de groasă. Pui din loc în loc bucăţele de unt (cu degetele, pentru a le presa mai uşor). Împătureşti şi dai la frigider pentru o oră (nu uita să dai şi untul înapoi la frigider pentru că trebuie să fie mereu rece), după care repeţi procedeul (întinzi aluatul, pui unt din loc în loc, împătureşti şi dai la frigider) de 3-4 ori. Este destul de muncă, însă consider că merită rezultatul: te vei bucura când vei vedea ce a crescut aluatul şi ce pufos s-a făcut. La final, vei obţine un aluat cu câteva straturi frumoase şi fragede.
După ultima împăturire, întinzi aluatul pe masa presărată cu făină, într-o foaie potrivit de groasă pe care o tai în fâşii triunghiulare lungi. Când tai aluatul, vei observa că acestea se despart şi se strâng (spre deosebire de aluatul de casă obişnuit) datorită straturilor.
Adaugi un pic de gem (dulceaţa va curge in tavă, deci e mai indicat gemul), rulezi de la baza înspre vârf, sub forma de mini croissante şi le aşezi într-o tavă pregătită cu foaie de copt (mai distanţate între ele, pentru că îşi măresc volumul la cuptor).
Le ungi cu oul bătut bine şi dai tava la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute sau până devin aurii.
Le poţi păstra în cutii metalice pentru prăjituri. Pot fi luate şi la pachet.