Pâine de casă cu cartofi
Ce poate fi mai bun decât o pâine făcută în casă? Această reţetă de paine de casa cu cartofi am primit-o de la cititoarea noastră Matei Violeta Dorina din Popesti Leordeni, Ilfov. Mulţumim. Aşteptăm şi reţetele voastre la adresa retete@click.ro!
Ingrediente:
2 cartofi curaţaţi de coajă şi fierţi 1 cub drojdie proaspată 1 linguriţă de zahăr 2 linguriţe de sare 1 pahar cu supă de cartofi (150 ml) 3 linguri lapte 2 linguri de ulei de măsline 1 cubuleţ mic de unt făină cât cuprinde (400-600 g în funcţie de tipul făinii)
Mod de preparare:
Se curaţă cartofii, se taie în patru şi se pun la fiert cu o linguriţă de sare, se pune apă cât să-i acopere. Se freacă drojdia cu zahărul până devine lichidă şi se presara o lingura de făină, se lasă deoparte până se face piureul.
Se scurge supa de la cartofi într-un pahar, se pasează cartofii ca pentru piure, se pune cubul de unt, laptele şi uleiul şi se amestecă. Se toarnă paharul cu supa de cartofi, iar apoi se presară făina şi cealaltă linguriţă de sare, amestecând cu o lingura până se încorporează făina. Se pune în continuare făină până se face un aluat care nu se mai lipeste de mâini. Se pune pe masa de lucru şi se frământă energic câteva minute presarând făina ca să nu se lipească.
Se lasa aluatul de paine de casa cu cartofi la dospit cca 30 minute. După ce au trecut cele 30 minute se scoate din castron coca şi se framântă iar. Se împarte coca în două şi se fac două painici rotunde care se pun în tavă la dospit înca 20 min. Se introduc aceasta paine de casa cu cartofi la cuptor la o temperatura mai mare primele 10 minute, iar apoi se lasă focul la mic până devine aurie.
Se scoate painea de casa cu cartofi şi se lasă să se răceasca.
Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.