Piept de raţă cu sos de vişine
Din nou am fost răsfăţaţi cu o reţetă a lui Albert Daniel Bertoni din Focşani.
Ingrediente (2 porţii) 2 piepţi de raţă sare, piper măcinat 150 gr vişine fără sâmburi 2 căţei de usturoi tocaţi 1 linguriţă de zahăr brun 50 ml vin roşu, demidulce 2 cubuleţe de unt rece
Mod de preparare
Cuptorul se încinge la 180-190 °C. Piepţii se spală şi se usucă prin tamponare cu prosoape de hârtie. Cu un cuţit ascuţit se vor cresta numai la suprafaţă, părţile cu piele ca să se obţină un model în carouri. Se asezonează carnea.
Piepţii de raţă se aşează înt-o tigaie rece, cu pielea în jos, iar aceasta se pune pe aragaz la foc aprig. Se prăjesc cam 5-6 minute, apoi se întorc pe partea cealaltă pentru maxim 2 minute. Pielea trebuie să fie rumenită bine şi crocantă.
Tigaia se va introduce în cuptor pentru 10-12 minute. După aceea, se scot şi se aşează pe o farfurie. Se lasă la odihnă 10 minute, după care se taie în felii de 0,5 cm grosime.
În timpul în care piepţii sunt în cuptor, se prepară sosul. Printr-o sită metalică, se pasează jumătate din vişine, păstrându-se sucul şi pulpa acestora.
Într-o tigaie la foc mediu se adaugă grăsimea lăsată de piepţii de raţă în farfurie. Când se încinge, se adaugă usturoiul şi se amestecă rapid, până devine auriu. Completaţi cu vinul roşu, sucul de vişine, zahărul şi celelalte vişine rămase întregi. Amestecaţi continuu, până când sosul capătă consistenţă. Încorporaţi şi untul, după care potriviţi de sare şi piper.
Pieptul se serveşte cu sos de vişine şi bezele de cartofi ( cartofi Ducchese).