Prăjitura „Beţiva“
Mulţumim lui Robert Bădică din satul Ghimpaţi, judeţul Dâmboviţa pentru această reţetă cu nume ghiduş!
Ingrediente:
Pentru blat: -8 oua -8 linguri de zahar -8 linguri de faina 1 pachet praf de copt un praf de sare
-200 gr. unt
-o cana de zahar
-o cana nuci maruntite
-100 ml. rom
-1 pahar biscuiti sfaramati
-2 linguri cacao
Mod de preparare:
Pregatim blatul asa: Mai intai pregatim toate ingredientele. Apoi separam in doua boluri albusurile si galbenusurile. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se freaca si ele cu un praf se sare. Peste albusuri se pun galbenusurile frecate, zaharul si faina cu praful de copt. Se amesteca bine cu mixerul. O tava se unge cu putin ulei, apoi cu faina. Se toarna compozitia in tava. tava se da la cuptor pana ce se coace bine blatul si se face testul scobitorii (circa 30 de minute, la foc potrivit).
Pregatim crema asa: Zaharul si untul se freaca bine, pana ce untul se incorporeaza in zahar. Se adauga nuca, biscuitii pisati, romul, si cacaoa. Se amesteca bine. Peste blatul racit se pune crema, intr-un strat uniform. Se lasa la frigider peste noapte, pentru ca blatul sa se inmoaie.