Prăjitură cu ciocolată
De abia aşteptăm să preparăm prăjitura cu ciocolată trimisă de doamna Anca Bodnar din Volovăţ, judeţul Suceava.
Pentru blat
8 ouă
8 linguri zahăr
8 linguri făină
2 linguri cacao
1 plic praf de copt
Pentru umplutură:
500 ml frişcă lichidă
1 cutie lapte condensat
1 plic gelatină
100 ml lapte
Pentru glazură:
350 g ciocolată menaj
170 g unt
4 linguri ulei
4 linguri apă
Pentru sirop:
350 ml apă
150 g zahăr
Baţi albuşurile spumă, adaugi zahărul treptat şi baţi în continuare până când compoziţia devine ca o bezea şi zahărul s-a topit. Adaugi gălbenuşurile, amesteci uşor, încorporezi făina în ploaie amestecată cu praful de copt şi cu cacaua. Împarţi aluatul în două şi coci separat două blaturi. Pentru cremă, hidratezi gelatina în puţină apă, apoi torni peste ea 50 ml lapte cald şi amesteci. Mixezi laptele condensat cu laptele rămas şi adaugi frişca bătută şi gelatina. Pentru glazură, pui într-o cratiţă toate ingredientele, la foc mic, şi amesteci până se topesc. Dai compoziţia la rece. Pentru sirop, fierbi apa cu zahărul şi laşi la răcit.
Pui un blat însiropat pe o tavă, întinzi jumătate din cremă şi dai tava la rece până ce se întăreşte crema. Întinzi jumătate de glazură şi dai din nou la rece. Repeţi procedeul cu restul de cremă şi aşezi deasupra al doilea blat însiropat. Întinzi peste el restul de glazură.