Prăjitură cu foi şi cremă de griş
Desertul va fi cu siguranţă cel mai aşetptat moment al mesei dacă invitaţii vor vedea acest platou cu prăjitură cu goi şi cremă de griş. Reţeta o avem de la doamna Daliana Trifa din Oradea.
De ce ai nevoie pentru prăjitură cu foi şi cremă de griş
Pentru foi
500 g făină
150 g miere
150 g zahăr
50 g untură
1 ou
1 linguriţă bicarbonat
1 praf de sare
Pentru cremă
1 l lapte
250 g unt
150 g griş
200 g zahăr
1 lămâie
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 linguriţă ness
1 ceaşcă nucă măcinată
Cum se prepară prăjitura cu foi şi cremă de griş
Pui într-un vas laptele, mierea, zahărul, untura, oul şi bicarbonatul.Baţi bine cu telul pe baie de aburi până îşi dublează volumul. Iei vasul de pe foc şi încorporezi toată făină odată, amestecând cu o lingura de lemn. Laşi să se răcească şi frămânţi cu mâna. Împărţi aluatul în cinci bucăţi şi întinzi pe rând foi de dimensiunea tăvii. Le coci pe spatele tăvii presărate cu făină aproximativ 10 minute. Desprinzi cu cuţitul foile şi le laşi să se răcească. Pentru crema, pui la fiert laptele cu grisul şi coaja de la lămâie. Laşi să se răcească după care încorporezi zeama de la lămâie, untul, zahărul vanilat şi 200 gr zahăr. O inparti în jumătate. O parte o laşi simplă, iar în cealaltă pui nessul dizolvat cu o picătură de apă. Aşezi o foaie, ungi cu un strat de cremă simplă, pui altă foaie, ungi cu cremă cu ness şi tot aşa până când termini foile. Deasupra întinzi un strat de cremă simplă, în care ai încorporat nuca măcinată.