Prăjitură cu mac şi mere călite
ulţumim Feliciei Vanea din Bucureşti pentru acest desert delicios!
Ingrediente
Pentru blat 5 ouă 200 g zahăr 150 g unt 180 g făină 50 g mac 1 linguriţă praf de copt esenţă de vanilie 1 praf de sare
1 kg mere
100 g zahăr
unt
1 linguriţă scorţişoară
stafide
200 g făină
125 g margarină
100 g zahăr
1 praf de sare
50 ml lapte
zahăr pudră cu aromă de vanilie
Mod de preparare
Mixezi untul cu zahărul, apoi adaugi gălbenuşurile şi esenţa de vanilie. Baţi albuşurile spumă cu sarea, apoi le încorporezi încet în amestecul cu ouă. Adaugi făina, praful de copt şi macul şi omogenizezi. Torni compoziţia într-o tavă tapetată şi dai la cuptorul preîncălzit 40 de minute, la foc mediu.
Cureţi merele de coajă, le tai în bucăţi mici şi le căleşti puţin în unt cu zahărul, scorţişoara şi stafidele. Pui peste prăjitură merele călite cu 10 minute înainte de a o scoate din cuptor. Prepari un aluat din făină, sare, margarină, zahăr şi lapte, apoi îl dai la congelator 30 de minute. Razi aluatul rece, îl pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dai la cuptor până se rumeneşte. Îl amesteci după ce s-a răcit cu zahărul pudră şi decorezi prăjitura.