Prăjitura Elena
Doamna Voicu Anca Elena ne-a ispitat cu o prăjitură care-o poaertă numele, prăjitura Elena.
Ai nevoie de
Pentru blat:
200 g unt sau margarină 72% grăsime;
5 gălbenuşuri;
5 linguri zahăr;
1 vârf de linguriţă sare;
10 linguri lapte;
4 linguri (rase) cacao;
5 linguri făină;
1 plic praf de copt;
Pentru caramelul cremos:
5 linguri zahăr;
Apă;
50 g unt;
200 ml smântână pentru gătit 23% grăsime;
Pentru crema de cafea:
o cutie mascarpone (250 g);
5 linguri zahăr pudră vanilat;
200 ml frişcă lichidă;
1 plic cafea solubilă;
confetti de zahar şi ornamente de zahar
Cum se prepară
Blatul:
Amesteci margarina cu zahărul, adaugi gălbenuşurile unul câte unul, apoi şi laptele, cacaoa, făina, praful de copt. Torni compoziţia într-o tavă pregătită cu foaie de copt şi dai la cuptorul încins pentru 20-25 de minute, la foc mediu. Când este gata, laşi la răcit.
Caramel cremos:
Pentru un caramel mai cremos şi mai subţire, eu am folosit mai multa smântână.
Înainte de a te apuca de treabă, trebuie sa aduci ingredientele la temperatura camerei.
Astfel, pui pe foc mic, într-o crăticioară cu fundul gros, zahărul şi apă atât cât să-l acopere. Laşi să fiarbă şi să se topească zahărul şi, când siropul devine auriu, dai de pe foc, adaugi untul, pui înapoi pe foc, amestecând de-acum tot timpul. Va face o spuma aurie, trebuie amestecat în continuare cam un minut, ca să se omogenizeze, apoi torni şi smântâna încet. Mai laşi să fiarbă până se îngroaşă, amestecând mereu. Dai de pe foc. Va arăta cremos ca o budincă. După ce se răceşte, se va mai îngroşa.
Crema de cafea:
Baţi frişca lichidă până devine cremoasă. Separat, într-un castron mare, baţi cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat, adaugi treptat frişca şi cafeaua solubilă.
Asamblare şi decor:
Torni caramelul peste blat, nivelând cu grijă, ornezi cu crema de cafea cu ajutorul posului şi presari ornamente de zahar.
Dai la frigider până la servire.